donderdag 30 maart 2017

What the 'Vak man'!!!


Polen, Slovenen, Roemenen, Bulgaren,Tsjechen, Brazilianen alias 'Portugezen' 
je vindt ze allemaal terug in de bouwsector. De typische Belgische bouwvakker is op sterven na dood. Een goed jaar geleden werden 33.000 jobs in de bouw nog ingenomen door buitenlandse arbeidskrachten. Waarom? 
Heel eenvoudig : te hoge loonlasten. 


Ook ik ben genoodzaakt geworden om op zoek te gaan naar bekwame buitenlandse arbeidskrachten. Naast de hoge loonlasten was mijn probleem voornamelijk het vinden van bekwaam personeel! Vacatures op verschillende websites, publicaties in de krant, via de VDAB, interim ....helaas heeft het slechts 5 reacties opgebracht. 

Er is dringend nood aan goed opgeleide vakmensen. Waarom nog een opleiding volgen in de IT of als advocaat als de vraag naar een goede vakman zodanig groot is. 

Lassers, metsers, monteurs verwarming en sanitair...wie zoekt die vindt! 
Wel, ik vind ze nergens behalve in het buitenland. 

Bovendien valt het mij op dat de werkmentaliteit veranderd is. De eerste vragen die ik krijg bij een sollicitatiegesprek zijn: wat verdien ik en hoeveel vakantiedagen heb ik? 
Vragen zoals: wat is de jobinhoud, zijn er doorgroeimogelijkheden binnen jullie bedrijf, kan ik eventueel een bijkomende opleiding volgen .... komen zeer zelden aan bod. Bestaat de goede maar tegelijkertijd trouwe vakman nog?

Mijn vader heeft me altijd geleerd dat iedereen vervangbaar is, maar toch hoop ik diep vanbinnen dat we in de bouwsector niet gaan evolueren naar een 
'shop and drop' mentaliteit. Laat de Pool maar komen. Is hij niet goed dan vervang ik hem wel door een Roemeen. Voldoet deze ook niet aan de eisen dan pak ik wel een Tsjech. Is dat het systeem in de bouw waar we naar toe gaan?

Waar is de trouwe vakman die door zijn jaren dienst een gouden horloge kreeg? 


shirtcity.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten