maandag 27 maart 2017

Is it a bird? Is it a plane? No, it's a Drone!

Vliegen met kleine modelbouwvliegtuigjes was nog niet zo lang geleden een vrije tijdsbesteding. Maar tegenwoordig bestaan er drones die oneindig veel meer kunnen. Als het van de Vlaamse overheid afhangt, dan worden bouwovertredingen straks opgespoord met een drone.

De inzet van drone-technologie in de bouw staat nog in de kinderschoenen maar het potentieel is groot. Steeds meer bedrijven uit de bouwsector realiseren zich dat werken met drones heel wat voordelen biedt. Ik zie weinig ongemakken en nadelen aan het gebruik van een 'bouwdrone'. Alles kan je ermee zien: een barst, een put, een losgekomen plaat maar ook energieverliezen, niet werkende zonnepanelen, slapende arbeiders ...


Tom Hoogmartens (Hoogmartens wegenbouw) vergelijkt de drone in de bouw met een schop. Het is vooral een hulpmiddel om ons werk beter te doen. De schop brengt geen geld op maar je hebt ze wel nodig om een gat te graven waarmee je wél geld verdient.
Mark Vanlook (EUKA) vat treffend samen hoe ingrijpend die evolutie kan zijn: “Als morgen een drone een zak cement kan opheffen, staat de bouwwereld straks op zijn kop!”


http://chase.be/bouw

Niet alleen in de bouwsector zie ik het nut van drones in maar binnen enkele jaren zal iedereen in het bezit zijn van een persoonlijke drone. Enkele jaren geleden werd de drone beschouwd als een mini ruimtetuig uit één of andere science-fiction film. De drone zal dezelfde groei  doormaken als de smartphone.  In het begin zagen weinig mensen het nut er van in, maar nu heeft en wil iedereen er een; hoe meer toepassingen, hoe beter.  De drone is op korte termijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Stel je staat in de file, raampje open, drone naar buiten vliegen en in een mum van tijd weet je hoe groot de verkeersopstopping is. Of ik zit op mijn werk, ben mijn huissleutel vergeten. Ik bel even naar mijn man en vraag hem de huissleutel aan ons 'drone-tje' te hangen en Hopla sleutel ontvangen. Handig toch?

Zo is de Chinese webwinkel Alibaba onlangs gestart met pakketbezorging door drones. Door middel van een proefproject van 450 klanten woonachtig in de buurt van GuangZhou, Beijing en Shanghai wordt de haalbaarheid van de drones getest. Het enige wat via de drone besteld kan worden is een speciaal soort thee met een maximaal gewicht van 340 gram. Wie nu bestelt, heeft binnen een uur de bezorgdrone met hun theezakje aan de deur. Gelukkig dat dit proefproject niet in Londen gebeurt...tea for two please!
Uiteraard, en gelukkig maar, is er ook een dronewetgeving. Dat moet de veiligheid van andere luchtvaartuigen, van mensen en van voorwerpen garanderen. Bovendien hebben we nog zoiets als privacy want het kan niet de bedoeling zijn om even te gaan binnen loeren bij de buren.

Save the date: 4 Mei 2017  'Drones in de Bouw'
bron: http://www.transformatiebouwlimburg.be/
bron: Bouwbedrijf (maandblad conf.bouw)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten