maandag 20 maart 2017

Bouw Breekt Uit

Een dorp op de maan, groetengevels, robots op de werf … het lijkt allemaal nog sciencefiction maar niets is minder waar. De bouwwereld is volop in transformatie. Dit is me afgelopen donderdag nogmaals duidelijk geworden tijdens de bijeenkomst van Bouw Breekt Uit. Een goed gevuld interessant programma waarbij de nadruk ligt op transformatie, innovatie, herontwikkeling en maatwerk.

Met dit ambitieus traject tilt Confederatie Bouw Limburg in samenwerking met Innovatiecentrum Limburg de innovatie in de bouwsector op een hoger niveau. Een hele uitdaging maar innoveren doe je samen. 


Een dorp op de maan:
Als het aan de Europese ruimtevaartorganisatie ESA ligt, is de kans zeer groot dat binnen een aantal jaren de eerste astronauten op de maan wonen in 3D geprinte huizen. Het lijkt wellicht niet zo idyllisch als een huisje aan het Comomeer, maar binnen enkele jaren kunnen (enkele) Europeanen wonen met zicht op maankraters. Concreet denkt de ESA aan een eerste permanente maanbasis die tegen 2030 het Internationaal Ruimtestation ISS moet vervangen.  Gaan we binnen een aantal jaren onze vakantie kunnen boeken naar Moon Parks in plaats van Sun Parks? “Who knows.”


Muurtuinen:
Het is heel herkenbaar voor veel mensen, de oppervlakte van de muren rond hun tuin is vaak groter dan de tuin zelf. De planten in hun tuin staan in te kleine potjes. Wanneer die in de zomer veel water nodig hebben, zijn ze net met vakantie met als gevolg bij thuiskomst een bruine tuin. En de planten die dan toch overleven staan in de weg bij tuinfeestjes. Waarom dan niet kiezen voor verticaal groen? Zeker in stedelijke omgevingen kennen muurtuinen een opmars. Niet alleen oogt een muurtuin mooi maar daarnaast is het ook isolerend en waterzuiverend. Zelfs groentengevels zijn mogelijk.  Uiteraard is de keuze van planten en groenten van groot belang en is dit afhankelijk van een heel deel cruciale factoren. Het kan namelijk niet de bedoeling zijn om een tomaat of een bloemkool op je hoofd te krijgen. Toch mogen we ook de nadelen niet uit het oog verliezen van een plantengevel: het onderhoud en het kostenplaatje.


Prefab woningen:
We stellen vast dat er de laatste jaren een steeds grotere vraag is naar efficiëntere bouwmethoden. Naast een gebrek aan bekwame arbeiders in de bouwsector (helaas) is er de voortdurende tijdsdruk op de uitvoering van bouwprojecten en tracht men bijgevolg zo weersonafhankelijk mogelijk te werken. Het gevolg hiervan is de groeiende trend naar prefab in de bouwsector. Onterecht wordt er vaak gedacht dat prefab gebouwen geen persoonlijke uitstraling hebben en er meer als een soort blokkendoos uitzien met allemaal dezelfde afwerking. Ondanks dat uw woning grotendeels in de fabriek gebouwd is, heeft dit niets te maken met afwerking, grootte, indeling etc. dit bepaalt u volledig zelf volgens uw budget.


Je merkt het, de bouwsector staat nooit stil. Bedrijven kunnen heel wat leren van onderzoekers en omgekeerd. Dit is slechts een korte schets van een geslaagde sessie Bouw Breekt Uit [Innovatieve Gevelmaterialen]



Meer info: http://www.transformatiebouwlimburg.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten