dinsdag 28 februari 2017

Cohousing: HOT or NOT?

Cohousing is hot! In grote steden zoals Londen en Parijs wonen steeds meer mensen samen in een kleine woongemeenschap. Bij co-housing heb je elk een eigen huis of appartement, maar deel je ook een aantal gemeenschappelijke faciliteiten zoals een tuin, washok, bureau of speelruimte voor de kinderen. Weg met het klassieke huisje-tuintje-boompje principe. 

Het is nu niet dat we moeten gaan denken aan onze vroegere studentenkamers in een oud vochtig pand maar eerder aan een luxueus (her)ingericht groot huis waarbij iedereen ook een volledig zelfstandige woonruimte voor zichzelf heeft. De basis is eigenlijk sharing en caring. Voorzieningen delen en gezamenlijke activiteiten op basis van keuze. Een perfecte oplossing in deze tijd, zeker met de betonstop in het vooruitzicht. Hoewel? 

Co-housing is misschien wel HOT maar voor mezelf toch een NOT. Na een vermoeide werkdag kom ik thuis, trek de deur achter me toe en wil ik 's avonds (niet altijd uiteraard ;-)) liefst met rust gelaten worden. Heb ik die avond geen zin om mijn keuken spik en span te maken dan doe ik dat niet. Gewoon omdat ik het kan en mag. 

Dit is uiteraard in een woongemeenschap niet mogelijk...Je leeft natuurlijk met een diverse groep mensen. Dat brengt risico's met zich mee. Ruzies en meningsverschillen kunnen opduiken. Vandaar zijn bij Cohousing de huisregels en verdelingen van taken van groot belang. Heldere afspraken zijn een must om geen ergernissen bij mekaar op te wekken.
Ergernissen die ik nu al krijg in een zeer klein 'co-houseje' als ik voor de zoveelste keer het lege WC rolletje zie bengelen en een nieuwe, gebruikte rol ernaast staat. Ergernissen over mijn woonkamer die mijn kinderen geherdecoreerd hebben tot een kleurrijke binnenspeeltuin en dat dan nog eens met plezier doortrekken naar de keuken, slaapkamer eigenlijk in het hele huis. Neen, ik ben niet gemaakt om te co-housen. 
Maar ik ben ervan overtuigd dat cohousing voor heel wat mensen een ideale woonvorm is. Je leert immers veel nieuwe mensen kennen via de woongroep. Ook zijn er praktische voordelen. Je kunt op elkaars hulp rekenen indien nodig en de huishoudelijke taken verdelen. Je hebt altijd een baby-sit in de buurt. Ook grotere investeringen worden ineens haalbaar zoals de aanleg van je gedroomde zwemvijver. Bovendien zijn er heel wat zaken die je niet elke dag nodig hebt (barbecue, hoge drukreiniger, compresseur… ) die je gerust kunt delen met andere bewoners. Zo gaan je kosten een flink stuk omlaag.
Ik pas voor deze manier van samenwonen maar misschien is Co-housing wel wat voor jou?Geen opmerkingen:

Een reactie posten