woensdag 16 augustus 2017

Samen een huis kopen? Hier zijn de 10 geboden!

Gaan samenwonen is spannend, een huis kopen is dat al helemaal! Waar moeten jullie op letten? Hoe vermijd je vlammende ruzies? Met deze 10 geboden zetten jullie met een iets geruster hart die krabbel op de koopakte.


vm.nl

1. Beslis op voorhand waar jullie willen wonen
Wil je 'actie' hebben dan kies je beter voor de stad. Houden jullie niet van drukte? Ga dan voor een huis op het platteland. Als jullie in de nabije toekomst kinderen plannen, dan kan dicht bij jullie ouders wonen handig zijn. Voorlopig geen kinderen? Koop dan een huis in de buurt van je vrienden.
2. Bekijk voldoende opties
Ga langs bij een vastgoedkantoor, kijk op het internet of stap in de auto en ga op zoek naar ‘te koop’-bordjes. Ook een notaris kan jullie helpen en weet welke woningen opnieuw op de markt komen. Altijd handig!
hebbes.be

3. Maak een checklist
Jullie houden niet van de chaos van een verbouwing? (Chaos is er namelijk ALTIJD bij een verbouwing) Koop dan een kant-en-klaar huis.  
Als je dé gedroomde klusser bent en liever renoveert, vergeet dan niet op voorhand de maandelijkse kosten te berekenen. Deze kunnen namelijk serieus oplopen. Hoeveel kamers zijn er nodig? Willen jullie een werkruimte? Of een kinderkamer? Is een tuin een must of hebben jullie geen groene vingers?
4. Bezoek het huis een tweede keer met een architect of aannemer
Hij/Zij weet of het huis degelijk gebouwd is en kan schatten hoeveel eventuele verbouwingen zullen kosten. Niet onbelangrijk, ga ook eens op een ander tijdstip dan de eerste keer. Een bezoek om acht uur ’s ochtends kan een heel andere indruk van de buurt geven dan een om één uur ’s middags, net zoals een bezoekje tijdens de week verschilt van eentje in het weekend.
5. Sla een praatje met de buren
Zijn ze tevreden over de buurt? Is er geluids- of geurhinder? Zijn er soms overstromingen? En vinden jullie hen aardig?
klantgerichtondernemen

6. Let op de verkeerssituatie
Is het huis dicht bij een autosnelweg of openbaar vervoer? Leg de weg ’ns af van het huis naar je werk en terug. Valt het mee of is het té ver?
7. Overleg met vrienden
Praat erover met vrienden die pas iets gekocht hebben. Misschien werkt er een kameraad in de bouwsector? Zij geven jullie de meest onbevooroordeelde raad.
8. Vraag aan de bank hoeveel je kan lenen
De bank leent je meestal maximaal een derde van je nettoloon. Bij hogere inkomens kan dat twee vijfde zijn. Speel banken tegen elkaar uit. Pols bij een aantal banken wat voor rente ze aanbieden. Vraag jullie bank ten slotte om ’n nog voordeligere lening. Is de aangeboden rente wel écht voordelig? Vergelijk het met andere.


metrobank

9.  Bepaal een budget
Vergeet niet dat boven op de aankoopprijs extra kosten komen.De registratierechten, het honorarium van de notaris, diverse kosten (vb. verbouwingen). Tip: maak het hele kostenplaatje op hoeveelkostmijnhuis.be.
10. Wees realistisch
Verwacht geen villa met zwembad voor een klein budget. Laat bij de notaris vastleggen hoeveel procent van jou is en hoeveel van je partner. Zo vermijd je misverstanden.
VEEL SUCCES!
bydagmarvalerie.nl
bron:flair.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten